Felsefe hakkında her şey…

Bireyi Tanımanın Amacı ve Önemi

29.04.2020

Bireyi tanımanın temel amacı, bireye kendisini tanıtmak ve bu yolla onun gelişimine ve uyumuna yardımcı olmaktır. Aynı şekilde bireyin eğitim öğretim sürecine adapte olabilmesi ve kendisine sunulan eğitim olanaklarından en üst düzeyde yararlanabilmesi için bireyi tanıma hizmetleri devreye girmektedir.

Her öğrencinin kendine özgü bir gelişim özelliği, gereksinimleri, istekleri, problemleri, güçlü ve zayıf yanları bulunmaktadır. Bireyin kendini gerçekleştirebilmesi ve eğitim öğretim sürecine adapte olabilmesi bakımından bu yönlerinin bilinmesi önem taşımaktadır. Kısacası bireyi tanımanın asıl amacı; bireyi tanıma teknikleri yoluyla elde edilen temel bilgileri bireyin kendisi ile paylaşarak, kendisini gerçekçi bir gözle değerlendirebilmesini sağlamak ve güçlü, zayıf ve geliştirilmesi gereken yanlarını fark etmesini sağlamak ve böylece etkin bir uyum ve gelişim göstermesine yardımcı olmaktır.

Bireyin ilgi, yetenek ve özellikleri doğrultusunda eğitim yaşantısının planlanması ve kişisel ve sosyal uyumu açısından bireyi tanıma büyük önem taşımaktadır. Örneğin, sosyal becerileri gelişmemiş olan bir öğrencinin okul ortamında sağlıklı uyum göstermesi ve arkadaşlık kurması kolay bir süreç değildir. Bu durum öğrencinin sadece eğitim yaşantısını değil, aynı zamanda okul dışındaki ilişkilerini de etkileyebilme ihtimali olan bir problemdir. Bu nedenle bireyi tanıma hizmetleri kapsamında öğrencinin sosyal becerilerinin yetersizliğinin belirlenmesi ve bu becerileri kazandırmaya yönelik bireysel ve grup faaliyetlerinin düzenlenmesi gerekmektedir. Benzer şekilde üstün zekâya sahip olan bir öğrencinin bu durumunun belirlenerek ihtiyaç duyduğu alanlarda özel eğitim hizmeti almasının sağlanması, yine bireyi tanıma hizmetleri kapsamında yerine getirilmesi gerekmektedir.

Ayrıca lütfen bakınız:

Bireyi Tanıma Sürecinde Uyulması Gereken Temel İlkeler

Bireyin Tanınması Gereken Yönleri

Bireyi Tanımada Kullanılan Teknikler Nelerdir?

Kaynak: ATA-AÖF, EĞİTİM PSİKOLOJİSİ, Yrd. Doç. Dr. Muhammed ÇİFTÇİ

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

2005'ten beri çevrim içi felsefe yapıyoruz...