Felsefe hakkında her şey…

Dini Bilgi, Dinsel Bilgi Nedir?

03.11.2019
11.657
Dini Bilgi, Dinsel Bilgi Nedir?

Dinsel bilgi, özne ve nesne arasındaki ilişkinin, yüce veya kutsal bir varlık tarafından belirlenen bir inanç sistemini temel alarak oluşturulmasıdır. Dini bilginin en önemli özelliği belli bir din temeline dayanarak bireyi ve toplumu açıklayan değişmez ve kesin bilgiler içermesidir. Başka bir ifadeyle dinsel bilgiler, mutlak ve değişmezdir.

Dini bilgiler, bireylerin neleri yapmaları gerektiğini, bireyin nelerden kaçınmaları gerektiğini kapsayan açıklamalar içermektedir. Bunları açıklarken kutsal kitapların ve peygamberlerin söz ve tutumlarından yararlanılır. Özetle, dini bilgi diğer bilgi türlerinden farklı olarak inanç bağından kaynaklanan mutlak, değişmez, zorlayıcı ve kesin bilgilerden oluşmaktadır.

Dini bilgi, bilenle bilinen arasındaki bağın, itikatla, inançla kurularak elde edilen bilgi türüdür. Fizik yasalarının ötesinde bir yaklaşım olduğu için metafizik (fizikötesi) bilgiler olarak da değerlendirilir. Dini bilginin temel mantığı; evreni ve beni yaratan aşkın varlık (genellikle Tanrı) en doğru bilgiye sahiptir biçimindedir. “O hâlde doğru bilgi için onu dinlemeliyim, ona yönelmeliyim.” düşüncesi ortaya çıkar.

Her dini bilgi, kendi dinsel ritüelleri çerçevesinde etkilidir.

Her dini bilgi, kendi dinsel ritüelleri çerçevesinde etkilidir.

İnanç esasına dayanan dini bilgi dogmatiktir. Yani dogmalar (inaklar), tartışılmaz, bunların doğruluğundan kuşku duyulamaz. Bu açıdan dini bilgiler mutlaktır. Ancak mutlaklık o inanç sistemine inananlar arasındadır. Bir başka inanç sistemi için yine ve ancak kendi inançları mutlak, değişmez ve tartışılmazdır.

İlgili konu: Dogmatizm nedir?

Dini bilginin doğruluk değeri nesnesine uygunlukta ya da doğaya uygunlukta aranmaz. Doğa, dini bilgiye uymuyorsa, yanlış o bilgide değil, doğanın kendisinde aranır. Dini bilgi, sistematiktir. Dünyaya özgün bir bakıştır. Kendi içinde mantıksal bir tutarlılık taşımaktadır. Ayrıca düzenleyici, yaptırım gücüne sahiptir. Genellikle örgütlüdür.

DİNİ BİLGİNİN ÖZELLİKLERİ

  • İnanca dayanır,
  • Dogmatiktir,
  • Sistematiktir,
  • Doğaya uygunluk aranmaz.

Kaynak: Atatürk Üniversitesi Sosyoloji Bölümü 1. Sınıf “Felsefeye Giriş” ve “Sosyolojiye Giriş” Dersleri Ders Notları (Ömer YILDIRIM); Diğer Ders Notları (Ömer YILDIRIM)

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

2005'ten beri çevrim içi felsefe yapıyoruz...