Felsefe hakkında her şey…

İnsan Toplum İlişkisi ve Ontoloji

26.12.2021
1.198
İnsan Toplum İlişkisi ve Ontoloji

Kişilik denen kavram kişinin kendi oluşturduğu bir olgu sanılsa da sanılanın aksine tamamen çevresi ve olaylar üzerine kurulu bir aldatmacadır. Kişi kendi istese de istemese de topumun ve ona dayatılan sistemin bir kopyası haline gelir.

Başlarda bunun farkına varmak oldukça güçtür; fakat farkına vardıktan sonra gelen ağır kabullenme aşaması daha da güçtür. “Toplumun ve sistemin istediği kadar varsam ben kimim?” sorusuna iter bu durum insanı.

Gerçekten de kimdik biz? İstediği her şeyi yapan ama ne isteyeceğini bile kontrol edemeyen bir yapıya sahipken kontrol dışı olan istekleri bile birinin kontrol edişi insanı ne kadar kendi yapardı?

Kendim’ diye adlandırıp ‘ben’ kalıbına oturttuğunuz siz kimdiniz? Biz kimdik ki? Kendimizi, yaşadığımız hayatı ve etrafı inceleyip anlamaya çalışarak kendimizi bulmaya çalışanlardık. Ama işin ilginç tarafı çoğu kişi öyleydi… Kimisi bunun farkında olup kimisi sadece düz bir arayışta bulunurken tıpkı kendilerini bilmedikleri gibi ne yaptıklarını da bilmezlerdi.

Kendini bilmeyen insanların ne istediklerini bilme çabası tıpkı uçaktan düşen birinin tutunacak dal arayışı içine girmesi gibiydi, o kadar boş ve bir o kadar da ümit dolu. Korkunç bir duyumsama aldatmacası…

Aslında bilinç denen kavram da duyumsamanın bir kölesiydi -tıpkı duyumsamanın da köle olduğu gibi- biz duyumsadıklarımızın varlığını kendimize yalandan ispatlayıp ona göre hayatını, hatta kendini şekillendiren sıvılardık. Ama bizi şekillendirenin biz mi yoksa toplum mu olduğu tartışma konusudur günümüzde.

Toplumun en küçük yapı birimi birey olup bireyin hayatına etki eden kararları ise bireyler vermektedir. Yani sorumuzun cevabı; varlıklarını ispat edemedikleri hayatı yaşamaya çalışan ve bunu kendi uydurdukları modern çağ kuralları adı altına alarak kendilerine göre en iyi olan hayatı yaşamak adına çeşitli eylemlerde bulunan kişiler aslında sevmedikleri ve kendilerine göre kötü olan durumu da onlar oluşturmuş olurlar.

İnsanlık her istediğini yapar, isterseniz çıkıp dolaşabilirsiniz, isterseniz bu yazıyı okumayı bırakabilir veya devam edebilirsiniz, isterseniz takla atmak gibi eylemlerde bulunabilirsiniz fakat ne isteyeceğinizi seçemezsiniz, bu da sizi, bizi, beni, kısaca herkesi mükemmel bir köle yapar.

Yazar: Buse Çelik (celikbuse002@gmail.com )

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 4 YORUM
  1. Levent dedi ki:

    Çok iyi bir yazı olmuş. Ufkumu genişletti

    1. Buse ÇELİK dedi ki:

      Teşekkür ederim…

  2. Siden dedi ki:

    Öğrencimle gurur duyuyorum. Somutlamalar çok başarılı. Yazıyı okuyunca ben de uçaktan düştüm ve tutunacak bir dal aradım.

    1. Buse ÇELİK dedi ki:

      Teşekkür ederim hocam.

2005'ten beri çevrim içi felsefe yapıyoruz...