Felsefe hakkında her şey…

Sanat Bilgisi, Sanatsal Bilgi Nedir?

03.11.2019
10.928
Sanat Bilgisi, Sanatsal Bilgi Nedir?

Sanat, insanın doğada olmayan bir şeyi var etmesi, üretmesidir. Sanat üretiminin amacı, teknik üretimden farklı olarak pratik fayda değil, “güzellik” ve “estetik haz”dır. Sanatsal bilgi; beceri, yaratma ve üretim etkinliği olarak ortaya çıkmaktadır. Buna karşın sanat bilgisi, işlevsel olarak güzellik duygusuna hizmet etmektedir. Bu bakımdan sanatsal bilgi, güzelliklerin ortaya konulması sırasında ortaya çıkan bilgidir.

Sanatçı (özne) nesneye yönelerek onda gördüğü bir niteliği elindeki malzemede açıklamaya çalışır. Bunu tiyatroda, resimde, heykelde, edebiyatta, seramikte vs. açığa çıkarabilir.

Sanat bilgisinin en belirgin özelliği sübjektif (öznel) bilgi türü olmasıdır.

Sanat bilgisinin en belirgin özelliği sübjektif (öznel) bilgi türü olmasıdır.

Sanat bilgisinin en belirgin özelliği sübjektif (öznel) bilgi türü olmasıdır. Başka bir ifadeyle aynı nesneyle çalışan iki sanatçı farklı farklı sanat ürünleri ortaya çıkarabilirler. Sanat bilgisi; hayal gücünü, yaratmayı, sezgiyi ve birtakım beceriler içermektedir. Sanatçı kullandığı malzemeyi doğadan alınmasına rağmen, genellikle doğada olmayan bir niteliği veya güzelliği ona vererek, yeni bir eser yaratır. Özetle sanatçı, doğadaki nesneleri kullanmasına karşın, doğada daha önce bulunmayan bir güzelliği eserinde yansıtır. Bu bakımdan sanat bilgisi, bir tür yaratma sonucu yapılan üretimdir.

SANAT BİLGİSİNİN ÖZELLİKLERİ NELERDİR?

  • Sanat bilgisine ulaşılırken, akıl, düşünme gibi bilgi aktlarının yanı sıra, düş gücü, sezgi gibi bağlar da kullanılır.
  • Sanat bilgisi düşe, hayale geniş yer verdiğinden sanat bilgisinin doğaya uygunluğu zorunlu değildir.
  • Sanatın objelere ilişkin ille de doğru bilgiler vermek gibi bir amacı yoktur.
  • Sanat bilgisi yaratıcı insan aklının ürünüdür. Bu açıdan öznel ve özgün bir üründür.
  • Teklik onun en belirgin özelliğidir.
  • Aynı sanatçı bile farklı zamanlarda aynı objeyi farklı bir tavırla ele alıp farklı yorumlara ulaşır.

Sanat bilgisi farklı araçlarla ifade edilebilir. Bu da aynı temaların farklı malzemelerle işlendiği, çok farklı sanat alanlarının doğmasına neden olur. Resim, müzik, heykel, edebiyat, sinema, mimari, tiyatro gibi pek çok sanat dalları vardır.

İlgili web sitesi: Sanatsal

Kaynak: Atatürk Üniversitesi Sosyoloji Bölümü 1. Sınıf “Felsefeye Giriş” ve “Sosyolojiye Giriş” Dersleri Ders Notları (Ömer YILDIRIM); Diğer Ders Notları (Ömer YILDIRIM)

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

2005'ten beri çevrim içi felsefe yapıyoruz...