Felsefe hakkında her şey…

İlk Çocukluk Döneminde Fiziksel Gelişim (3- 6 yaş)

29.04.2020
1.267

Bu dönemde fiziksel gelişimin hızında bir azalma görülür. Sinir sistemi gelişimini büyük ölçüde tamamlar.

2 yaşındaki çocuğun beyin ağırlığı yetişkinin beyin ağırlığının %75 iken, 5 yaşında %90’a ulaşır. Ortalama boy uzaması 6–8 cm arasındadır. 4 yaşındaki çocuğun boyu, doğumundaki boyunun yaklaşık iki misline ulaşmıştır. Boy uzaması ve ağırlık artması kızlarda erkeklerden daha önce başlamakta ve daha bitmektedir. Sinir sistemi katı yiyecekleri sindirebilecek duruma gelmiştir.

Psiko-motor gelişim açısından çocuğun büyüklerin davranışlarını test ve taklit ettiği bir dönemdir. Bu dönemde bedensel becerilerin kazanılması ile birlikte bağımsız hareket etme söylenenlerin tersini yapma, dikkat çekici davranışlarda bulunma, inatçılık önem kazanmaktadır.

Bu dönemi Özer ( 2004:120), temel hareketler dönemi olarak nitelendirmiştir. Başlangıç, ilk evre ve olgunlaşma evresidir.

Başlangıç evresinde çocuklar, kendi bedenlerinin hareket yeteneklerini anlamak ve bunları denemek için çaba gösterirler. Hareket sırasında beden ya çok abartılı ya da çok sınırlı biçimde kullanılır. Ritim ve koordinasyon zayıftır.

İlk evrede kontrol ve ritmik koordinasyon arttığı için çocuğun hareketleri daha uyumlu ve kontrollü olmaya başlar. Buna Rağmen abartma ve sınırlama vardır. 3-4 yaş çocukları gözlendiğinde bu evrenin özelliklerini taşıyan pek çok hareket görülebilir.

Olgunluk evresinde çocuklar mekanik yönden etkili, uyumlu ve kontrollü, gelişmiş hareket şekillerini sergilerler. 5-6 yaşına gelen çocukların bu evreye ulaşmış olması gerekir.

Kaynak: ATA-AÖF, GELİŞİM PSİKOLOJİSİ, Doç. Dr. Durmuş KILIÇ

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

2005'ten beri çevrim içi felsefe yapıyoruz...