Alfred Ayer’in Din Felsefesi ve Tanrı Anlayışı (İgteizm Nedir?)
“Dil, Doğruluk ve Mantık” kitabının bir bölümünde Ayer, Tanrı hakkında anlamlı bir şekilde konuşabileceğimiz fikrine karşı çıkar.
Ayer’e göre “Tanrı vardır” ifadesi ne doğru ne de yanlıştır. Bu ifade ona göre, kelimenin tam anlamıyla anlamsızdır, çünkü tanım gereği doğru değildir (gerçi Aziz Anselmus’un takipçileri Ontolojik Argümanı kullanarak Tanrı’nın zorunlu olarak var olması gerektiğini söylemişlerdir). Üstelik Tanrı’nın var olduğunu ya da var olmadığını kanıtlayan bir sınama da yoktur, çünkü Ayer, Tasarım Argümanını reddeder.
Dolayısıyla Ayer ne (Tanrı’nın var olduğuna inanan) teisttir ne de (Tanrı’nın var olmadığına inanan) ateisttir. Daha ziyade, “Tanrı vardır” ifadesinin diğer anlamsız ifadelerden biri olduğunu düşünür. Bazıları bu konumu “igteizm” olarak adlandırır. Dolayısıyla Ayer, Tanrı’nın varlığı ya da yokluğuyla ilgili olarak tartışmanın tamamen anlamsız olduğunu düşünen bir igteisttir.
Buna rağmen Ayer’in, ilerleyen yaşlarında başına sarsıcı bir olay gelmişti. Boğazına somon kılçığı kaçmasıyla bilincini kaybetmiş ve ölüme yakın deneyim olayı yaşamıştı. Kalbi yaklaşık dört dakika kadar durmuş, bu süre zarfında kırmızı bir ışık ve birbirleriyle konuşan “Evrenin İki Efendisi”ni görmüştü. Bu vizyon onun Tanrı’ya inanmasını sağlamadı, ama zihnin ölümden sonra da var olup var olamayacağına dair kesinliğini sorgulamasını sağladı
Hazırlayan: Sosyolog Ömer YILDIRIM
Kaynak: Ömer YILDIRIM’ın Kişisel Ders Notları. Atatürk Üniversitesi Sosyoloji Bölümü 1. Sınıf “Felsefeye Giriş” ve 2., 3., 4. Sınıf “Felsefe Tarihi” Dersleri Ders Notları (Ömer YILDIRIM); Açık Öğretim Felsefe Ders Kitabı, “Felsefenin Kısa Tarihi” Nigel Warburton