Felsefe hakkında her şey…

Austin’in Bilgi Felsefesi Anlayışı

06.11.2019
1.247

Austin’in etkili olduğu bir başka alan bilgi felsefesidir.

Bilgi kavramım günlük dil felsefesine örnek oluşturacak biçimde çözümlemiş ve 1950’lerde bir dizi yazısıyla, doğruluğu karşı olumla açıklayan kuramı, P.F. Strawson’a karşı, savunmuştur. 1947’den başlayarak algı sorunu üzerine verdiği derslerde, algının yanılabilirliğinden yola çıkarak kuşkucu uslamlamayı ve algı çözümlemelerinde bu uslamlamanın gücünü benimseyen görüşleri eleştirmiştir. Bu eleştiride kendisine somut erek olarak A.J. Ayer, H.H. Price ve G.J. Warnock’un yapıtlarını seçmiştir. Austin’in “saf gerçekçilik” için ileri sürdüğü uslamlamalar bu görüşün felsefe tarihinde bulunan en güçlü savunularından biridir.

Söyleyerek yapılan edimler öğretisinin etkisi, felsefe üzerinden ruhbilim ve dilbilim alanlarına da yayılmış, 1960’ların sonlarından başlayarak, önemli boyutlar kazanmıştır. J. Searle, Austin’in etkisinin kalıcı olmasında önemli bir aracı olmuş ve bu felsefeci, söyleyerek yapılan edimler öğretisini genelleştiren bir konuşma edimleri kuramı geliştirmiştir. Austin-Searle yaklaşımı, ayrıca, çocuklukta dil öğrenme üzerindeki deneysel araştırmalarda örnek olarak da kullanılmaktadır. Austin’in görüşleri, R.M. Hare’i etkileyerek bugünün ahlak felsefesi üzerinde de belirgin izler bırakmıştır.

Hazırlayan: Sosyolog Ömer YILDIRIM
Kaynak: Ömer YILDIRIM’ın Kişisel Ders Notları. Atatürk Üniversitesi Sosyoloji Bölümü 1. Sınıf “Felsefeye Giriş” ve 2., 3., 4. Sınıf “Felsefe Tarihi” Dersleri Ders Notları (Ömer YILDIRIM); Açık Öğretim Felsefe Ders Kitabı

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

2005'ten beri çevrim içi felsefe yapıyoruz...