Felsefe hakkında her şey…

Voltaire’in Doğa ve Tanrı Anlayışı

11.05.2020

Voltaire genellikle sanılanın aksine yaşamı boyunca Tanrı’ya inanmış fakat dinleri reddetmiştir. Bu sebeple Tanrı’ya inanmayan bir düşünür olan Needham’ın kendiliğinden türeme teorisini reddederek ereksel nedenler üzerinden Tanrı’nın varlığını kanıtlamaya çalışmıştır.

Voltaire “Eğer Tanrı yoksa, Onu yaratmalıdır” demiş ve Tanrı’yı akkılla kabul edilmesi gereken fakat kalple ilgili olmayan bir postülat olarak koymuştur. Dine inananlar konusunda sert düşünceleri olan Voltaire Tanrı’ya inanmasına rağmen özellikle kilise ve katolikliğe şiddetle karşı çıkmıştır.

Voltaire’in tanrısı insanların değil fakat doğanın tanrısıdır. Doğayı reddeden ve günah anlayışı ile doğal olan arzu ve hazlarımıza, içgüdülerimize engel olmak isteyen dini anlamsız bir mutluluk düşmanı olarak görmüştür. Voltaire’e göre Tanrı asla tehlikede olmayan insanı kurtarmak için değil doğayı sabit yasalarla belirlemek için vardır.

Doğayı bir sanat eseri olarak gören Voltaire doğal olanın Tanrı’nın eseri olduğunun unutulduğunu ve dince kötülenmeye çalışıldığını görerek tepki göstermiştir. Voltaire’e göre doğa insana yararlı olandır. Çünkü Tanrı’nın eseridir. Tanrı da insana yararlı bu doğanın yaratıcısı olan bilge sanatçıdır. Voltaire Newton fiziğini benimsemiş ve bu fiziği insan ve hayvan olaylarını açıklamada mekanik kanunlara başvurmamasından dolayı takdir etmiştir.

Hazırlayan: Sosyolog Ömer YILDIRIM

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

2005'ten beri çevrim içi felsefe yapıyoruz...