Felsefe hakkında her şey…

Son Çocukluk Döneminde Fiziksel Gelişim (7–12 yaş)

29.04.2020
1.552

Bu dönem bir önceki (3–6 yaş) dönemine göre fiziki gelişiminde biraz daha yavaşlamanın olduğu dönemdir. İlkokulun ilk yıllarına karşılık gelen bu dönemde de bir yavaşlama görülür. 10 yaşına doğru vücut biyokimyasındaki farklılaşmalara bağlı olarak, özellikle kız çocuklarında ani bir boy artışı yanında ikincil cinsiyet özelliklerinin de belirmeye başladığı görülür. Bu yaşlarda kız çocuklarının boy ve kiloları erkek çocukları geçer.

Temel eğitime başlayan çocukların bilek ve parmak kemikleri ve kasları ince işleri yapabilecek olgunluğa henüz ulaşmamıştır. 1. Sınıf öğrencileri incelik isteyen küçük el işlerini yapmada zorluk çekerler. Öğrencilerin ağır yükleri uzun süre taşımaları kemiklerin çarpılmasına yol açar.

Bu yaş çocuklarında psikomotor (devinişsel) yönden bireysel farklılıklar vardır. Erkek öğrenciler beden gücüne dayalı aktiviteleri kızlara oranla daha fazla iken, kızlar ince motor becerilerinde erkeklere oranlan daha ileridedirler. Ayrıca her iki cinsiyet grubunda da özellikle dönem sonuna doğru, cinsel organlar gelişir ve cinsel konulara ilgi artar.

Devinişsel beceriler büyük kaslardan küçük kasların gelişimine doğru bir sıra izler. Kalem tutma, yazı yazma, çizgi çalışmaları gibi beceriler küçük kasların gelişine bağlı olup yaşla birlikte artmaktadır.

Kaynak: ATA-AÖF, GELİŞİM PSİKOLOJİSİ, Doç. Dr. Durmuş KILIÇ

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

2005'ten beri çevrim içi felsefe yapıyoruz...