Felsefe hakkında her şey…

Özcülük Nedir, Ne Demektir?

20.11.2019
Özcülük Nedir, Ne Demektir?

Özcülük, sosyal fenomenlerin anlaşılmasının anahtarını şey’lerin gerçek tabiatını/mahiyetini yani özünü idrak etmede gören ve bu özün şey’lerin zahiri tezahürünün arkasında yattığına inanan doktrindir.

Bir örnek vermek gerekirse, Platon‘un devlet teorisine göre, mevcut devlet organizasyonları onların arkasındaki bir devletin veya devlet biçiminin zayıf yansımalarıdır ve bu esas devletle ilgili bilgiye ancak felsefi düşünceyle ulaşılabilir (Bkz: Platon’un Devlet Anlayışı).

Özcülük bir başka ifadeyse Esasçılık olarak da bilinmektedir. Özcülük ya da Esasçılık, herhangi bir felsefi görüşe bağlı olarak ortaya çıkan bir felsefi sistem değildir. Özcülük, doğrudan doğruya bir eğitim hareketi olarak ortaya çıkmıştır. Bu bağlamda Özcülük, belli bir gruba ait olduğu bilinen belli niteliklerin, grubun tüm üyelerine genellenerek her tür bağlamdan bağımsız olarak varolduğunu savunmaktır.

ÖZCÜLÜK ANLAYIŞININ İLKELERİ

  • Öğrenme zor bir iş ve uygulamadır. Eğitimde disiplinin öneminde ısrar eder.
  • Eğitimde ilk adım, öğrenciden çok öğretmenle atılmalıdır. Öğretmeni eğitimin merkezi yapmıştır.
  • Eğitimin esası, tayin edilen programın hazmedilmesidir. Eğitimin amacının çocuğun kendi kabiliyetlerini anlayacak duruma getirmektir.
  • Çocuğun okula gitmesinin amacı bu dünyayı olduğu gibi tanımaktır.
  • Eğitimin amacı hayatın bütünüyle ilgili bilgiler kazandırmaktır.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

2005'ten beri çevrim içi felsefe yapıyoruz...