Felsefe hakkında her şey…

Ananda Coomaraswamy Kimdir?

02.11.2019
Ananda Coomaraswamy Kimdir?

Ananda Coomaraswamy 22 Ağustos 1877 ila 9 Eylül 1947 arasında yaşamış Sri Lankalı hukukçu ve filozoftur.

Mutu Coomaraswamy ile İngiliz eşi Elizabeth Beeby’nin oğulları ve Rene Guenon ve Frithjof Schuon ile birlikte Tradisyonalist Ekol‘ün kurucularından biridir.

1917 yılında Boston Güzel Sanatlar Müzesi’nde Hint Sanatı departmanında yöneticilik yapmaya başlayan Coomaraswamy, sanat metafiziği ve Hint sanatına dair öncü çalışmalarıyla tanınmış da olsa batı ve doğu gelenekleri (özellikle Hindu ve Budist) ile ilgili çeşitli yayın organlarında çıkan pek çok önemli makalesiyle Tradisyonalist ekolün önde gelen sözcülerindendir.

Görsel sanatlar, estetik, edebiyat, dil, folklor, mitoloji, din ve metafizikle ilgilenen ve 20 yüzyılın en büyük sanat tarihçilerinden biri olan Ananda Coomaraswamy 1877 yılında Seylan’da doğdu. Babasının erken ölümünün ardından İngiltere’ye göçtü. Burada botanik ve jeoloji eğitimi gördü. Doktora çalışmasının bir parçası olarak Seylan’ın mineralolojisinin bilimsel bir araştırmasını yaptı ve bir jeolog olarak akademik kariyerine başladı.

Ananda Coomaraswamy 1906’da ilk başkanı da olduğu Seylan Sosyal Reform Derneği’ni kurdu. Bu dernek yalnızca geleneksel sanat ve zanaatların değil aynı zamanda onları şekillendirmeye yardımcı olan toplumsal değerlerin ve geleneklerin de korunması ve canlandırılmasına odaklandı. Hindistan’da Tagore ailesiyle yakın ilişkiler kuran Ananda Coomaraswamy hem edebî Rönesans hem de Swadeshi hareketinde yer aldı.

1910 ile 1911’de Hindistan’ın Allahabad kentindeki Büyük Birleşik Eyaletler Sergisinin sanat bölümünün sorumlusu oldu. Ananda Coomaraswamy bundan altı yıl sonra Dennison W. Ross koleksiyonu Boston Güzel Sanatlar Müzesi’ne bağışlandığında müzenin Hint, Fars ve Müslüman sanat alanına araştırma görevlisi olarak atandı ve ölümüne kadar bu görevde kaldı.

Yazan: Sosyolog Ömer Yıldırım

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

2005'ten beri çevrim içi felsefe yapıyoruz...