Felsefe hakkında her şey…

Sosyalist feminizm, sosyalist feminist yaklaşım

30.11.2022
665
Sosyalist feminizm, sosyalist feminist yaklaşım

Sosyalist feminizm ya da sosyalist feminist kuram, niteliği itibarıyla Marksist feminizm ile radikal feminizm anlayışlarının ikisinin de özelliklerini barındıran ve bu nedenle de söz konusu iki kuramın birleştiği melez bir özellik taşıyan bir feminist fraksiyondur.

Sosyalist feminist kurama göre, Marksizm kadınların yaşadıkları sorunların kaynağını sadece ekonomik boyutta ele aldığından eksik bir yaklaşım sergilemektedir. Bu nedenle sosyalist feminist kuram bu eksikliği ataerkil boyutu da dikkate alarak gidermeye çalışmaktadır.

Sosyalist feminist kuramın, kadın sorunları ile ilgili olarak ortaya koydukları en önemli kavramlardan biri “çifte vardiya”dır. Çifte vardiya kadınların hem iş yerinde hem de evde çalışma zorunda olmalarını ifade etmektedir. Diğer bir deyişle çifte vardiya kavramı ile anlatılmak istenen düşünce, erkeklerin iş yerindeki mesailerini tamamlayıp eve döndükten sonra dinlenebilmelerine rağmen, kadınların ev işleri ve çocuk bakımı gibi faaliyetlere devam ederek deyim yerindeyse ikinci bir işte çalışmalarıdır (Berberoglu, 2009: 204 – 205).

Sosyalist feminist kuram incelemelerini dört temel nokta üzerinden gerçekleştirmektedir:

  1. Evin rolü, kadınların evdeki rollerinin bir sonucu olarak ortaya koydukları ev içi emek ve bunun kapitalizme olan katkısı,
  2. Ücret karşılığı emeğini ev dışında sunan kadınların üretim ilişkilerindeki konumları,
  3. Kadınlar ve sınıf arasındaki ilişki,
  4. Ev ve aile perspektifinde kadınların ideolojik anlamda toplumsallaşmadaki rolleridir (Kayhan, 1999: 41).

Kaynak: ÇALIŞMA SOSYOLOJİSİ, s. 163-164, T.C. ANADOLU ÜNİVERSİTESİ YAYINI NO: 2702 AÇIKÖĞRETİM FAKÜLTESİ YAYINI NO: 1668

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

2005'ten beri çevrim içi felsefe yapıyoruz...