Terry Eagleton
![Terry Eagleton](https://www.felsefe.gen.tr/wp-content/uploads/2025/01/Terry-Eagleton-770x433.jpg)
Terence Eagleton 22 Şubat 1943 doğumlu İngiliz filozof, edebiyat kuramcısı, eleştirmen ve aydındır. Lancaster Üniversitesinde İngiliz Edebiyatı Profesörü olarak görev yapmıştır.
Terence Eagleton 22 Şubat 1943’te Salford, Lancashire, İngiltere’de Francis Paul Eagleton ve eşi Rosaleen (kızlık soyadı Riley) Eagleton’ın çocuğu olarak dünyaya geldi. Kökleri County Galway’e dayanan İrlanda kökenli işçi sınıfı Katolik bir ailede büyüdü. Anne tarafı İrlanda cumhuriyetçiliğine sempati duyan bir aileydi. Yerel bir Karmelit manastırında papaz yardımcısı olarak görev yaptı ve burada yeminlerini eden yeni rahibelere eşlik etmekten sorumluydu, bu görev anı kitabı The Gatekeeper‘ın (2002) başlığında da belirtilmiştir.
Terence Eagleton kırktan fazla kitap yayınlamıştır, ancak en çok “Literary Theory: An Introduction” adlı kitabı ile tanınmaktadır ve bu eser 750.000’den fazla satmıştır. Eser, dönemin yeni ortaya çıkan edebiyat teorisine açıklık getirmenin yanı sıra tüm edebiyat teorisinin zorunlu olarak politik olduğunu savunmuştur. Ayrıca The Illusions of Postmodernism (1996) ve After Theory (2003) gibi eserler yayınlayarak postmodernizmin önde gelen eleştirmenlerinden biri olmuştur. Postmodernizmden etkilenen kültürel teorinin nesnelliği ve etiği hatalı olarak önemsiz kıldığını savunur. Düşünceleri Marksizm ve Hristiyanlıktan etkilenmiştir.
Daha önce Oxford Üniversitesinde Thomas Warton İngiliz Edebiyatı Profesörü (1992-2001) ve Manchester Üniversitesinde John Edward Taylor Kültürel Teori Profesörü (2001-2008) olan Terence Eagleton, Cornell, Duke, Iowa, Melbourne, Trinity College Dublin ve Yale gibi dünyanın dört bir yanındaki üniversitelerde misafir öğretim üyesi olarak görev yapmıştır.
Terence Eagleton, Yale Üniversitesinde 2008 Terry Konferanslarını ve Edinburgh Üniversitesinde 2010 Gifford Konferansını Tanrı Tartışması başlığıyla vermiştir. Newington Green Unitarian Kilisesinde 2010 Richard Price Anma Konferansını vermiş ve “Yeni Ateizm ve Terörle Savaş” üzerine konuşmuştur. 2009 yılında din üzerine verdiği konferanslara eşlik eden Reason, Faith, and Revolution: Reflections on the God Debate başlıklı bir kitap yayımlamıştır.
Yazar: Sosyolog Ömer Yıldırım