Ge Hong (Ko Hung)
Ge Hong ya da Ko Hung hayatını simya aracılığıyla elde edilebileceğini düşündüğü fiziksel ölümsüzlüğü aramaya adamış eklektik bir filozoftu.
Ge Hong Çin’in çalkantılı Bölünmüşlük Dönemi’nde (MS 220-589), yabancı işgalci güçlerin Çin medeniyetinin beşiği olan Kuzey Çin’i idare ettiği ve bir dizi zayıf, sonradan kurulmuş Çin devletçiğinin yeni sömürgeleştirilmiş Güney Çin’i işgal ettiği bir dönemde yaşamıştır. Bu siyasi koşullar ve bunların yol açtığı toplumsal kaos, hiç şüphesiz Ge Hong‘un hem ruhani hem de seküler dünyasında düzen ve süreklilik tesis etme arzusuna yol açmıştır.
Onun Çin felsefesine en önemli katkısı ölümsüzlük merkezli Taoizm ile Konfüçyüsçülüğü uzlaştırma girişimidir. Aynı derecede önemli olarak, siyasi düzeni tesis etmek için Legalizm ile Konfüçyüsçülük’ü de uzlaştırmaya çalışmıştır. Onun derinlikli anlayışı, dünyasının karşı karşıya olduğu sorunları tek bir okulun öğretilerinin çözemeyeceğiydi – bunu ancak her birinin en iyi yöntemlerinin bir kombinasyonu yapabilirdi.
Ge Hong, yılmadan çaba göstererek ve çalışarak herkesin ölümsüzlüğü elde edebileceğine yürekten inanıyordu. Bunu yapmak için kişinin zengin ya da güçlü olması gerekmiyordu; aslında zenginlik ve mevki zararlıydı çünkü kişinin gerekli ahlaki ve fiziksel dinginliğe ulaşmasını engelliyordu. Dahası, ömrümüzü uzatmak tanrıların keyfi kararlarına bağlı bir şey değildir; onlar yalnızca günahlarımızı ve sevaplarımızı takip eden ilahi yöneticilerdir; dolayısıyla, bu amaçla onlara kurban kesmek ve dua etmek faydasızdır. Bu nedenle, kişinin ölümsüzlüğü elde edip edemeyeceği tamamen kendi gayretine ve kararlılığına bağlıdır.
Ge Hong, Inner Chapters‘i tam da ölümsüzlüğü elde etmek isteyen ve bu yolda çalışmaya istekli olan eğitimli insanlar için yazmıştır. Sonsuz yaşamı elde etmeye verdiği öncelikli önem, magnum opus’unun iç bölümlerinin ve dolayısıyla en önemli bölümlerinin bu konuya adanmış olmasından anlaşılmaktadır.
Premodern Çin edebiyatçıları için sık sık evde Taoist, ofiste ise Konfüçyüsçü oldukları söylenir. Ge Hong aslında muhtemelen Konfüçyüsçülük ile Taoizmi bilinçli olarak uzlaştırmaya çalışan ilk Çinli düşünürlerden biriydi. Başlıca eserinin iç ve dış bölümlere ayrılmasından da anlaşılacağı üzere, bunu Konfüçyüsçülük ve Taoizm’in hayatın farklı yönlerine hitap ettiğini ileri sürerek yapmıştır. Konfüçyüsçülük dış dünyaya hitap eder ve onun birçok sorununu iyileştirmek için araçlar sağlarken Taoizm iç dünyayla ilgilidir ve ölümsüzlüğe ulaşmak için araçlar sağlar.
Ge Hong‘un kısaca ifade ettiği gibi:
“Olağanüstü yetenekli bir kişi için her ikisini de (Konfüçyüsçülük ve Taoizm) aynı anda uygulamanın ne gibi bir zorluğu olabilir? Bu tür insanlar içsel olarak yaşamı beslemenin değerini bilirler; dışsal olarak ise dünyada ışıltılarını sergilerler. Eğer kişiliklerini yönetirlerse kişilikleri sonsuza dek terbiye edilmiş olur; eğer ülkeyi yönetirlerse ülke büyük bir barış durumuna ulaşır.”
Kişinin ruhunu ölümsüzlük için geliştirmesi, böylece otomatik olarak bir ülkeyi iyi yönetmesini sağlar. Dolayısıyla eğer kişi dünyevi bir ölümsüz olursa, Ge Hong böyle bir kişinin görevde kalmaması ve kendi neslinin refahına katkıda bulunmaması için hiçbir neden görmez.
Yazan: Sosyolog Ömer Yıldırım