Felsefe hakkında her şey…

Dogma (İnak) Nedir?

18.11.2019
5.153

Dogma ya da inak, her türlü inceleme ve eleştirmenin dışında tutulan ve değişmez olduğu varsayılan düşüncedir.

Doğruluğu sınanmadan benimsenen, bir öğretinin veya ideolojinin temeli yapılan sava, dogma denir. Her türlü inceleme ve eleştirmenin üstünde tutulan, doğruluğu denemesiz ve tartışmasız kabul edilen ve değişmez sayılan fikirler dogmadır. Dogma kavramı genellikle dinlerin saltık gerçeklik olarak ileri sürdükleri ve bağlılarından tartışmasız inanılmasını istedikleri genellikle dinsel ilkeleri dile getirir. Örneğin Tanrı’nın evreni yarattığı düşüncesi, böylesine bir dogmadır.

İlgili konu: Dogmatizm nedir?

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 5 YORUM
  1. Abdullah EMRELİ dedi ki:

    Genellikle dinlerin saltık gerçeklik olarak ileri sürdükleri ve bağlılarından tartışmasız inanılmasını istedikleri genellikle dinsel ilkeleri dile getirir. Örneğin Tanrının evreni yarattığı düşüncesi, böylesine bir dogmadır.
    Bu görüşün kendisi tam bir dogmadır. Bilim Tarihi gösteriyor ki insanlık bu gelişmişlik seviyesine ancak İslam Medeniyeti sayesinde gelmiştir. Sadece sıfır (0) ın patent hakkı bile bunu ispatlamaya yeter.

    1. R.Serdar ÖZMİLLİ dedi ki:

      harika!

  2. Salih İlhan dedi ki:

    “Örneğin, Tanrının evreni yarattığı düşüncesi, böylesine bir dogmadır.” Bu yazılan cümleyi bir “Notion” olarak almıyorum bile; bu cümle tam bir fiyasko. Tanrının evreni yarattığı düşüncesi yüzyıllarca sorgulanmış, araştırılmıştır. “Bu evreni kim yarattı?”, “Bu evreni yaratan bir Tanrı varsa bu evreni nasıl yarattı?”, “Bu evreni yaratan Tanrı varsa bu evrenin oluşumunda Tanrı’nın yarattığına dair bir mantık var mı?”, “Bu evren kendi kendine yaratılması için gerekli olan olasılık, Tanrı’nın yaratmasından daha mı yüksek bir olasılık?” ve “Evrenin yaratılması bilimsel olarak doğru açıklanıyor mu?” sorularını daha nicelerini soran akılları görüp bu derece fiyasko bir cümle kurup buna dogma diyen tarafsızlık ve objektiflikten “kesinlikle” uzaktır.

    1. Ömer YILDIRIM dedi ki:

      “Tanrının evreni yarattığı düşüncesi”, “Evreni Tanrı mı yarattı?” sorusuyla aynı şey değildir. “Evreni Tanrı yaratmıştır” demektir. Yani bir dogmadır.

    2. Tamer Arat dedi ki:

      ”Evreni Tanrı yarattı” bir saptamadır.

      ”Tanrı’nın Evreni yarattığı fikri” dogmaya gerçek bir örnektir.
      Açıklamasından dolayı Abdullah Emreli’yi kutluyorum.

2005'ten beri çevrim içi felsefe yapıyoruz...