Felsefe hakkında her şey…

Natüralizm nedir? Felsefede doğalcılık

30.04.2020
10.317
Natüralizm nedir? Felsefede doğalcılık

Natüralizm ya da doğalcılıkfelsefe, sanat ve edebiyat gibi birçok alanda aynı temelde doğal dünyayı temel alan çeşitli akımlara verilen ortak addır. Bu akımların takipçilerine gene genel olarak natüralist denilmektedir. Bunun yanı sıra doğa tarihi ile uğraşan bilim insanlarına da natüralist denir.

İlk natüralist düşünce ve varsayımlara Sokrates’ten önceki İyonyalı filozofların eserlerinde rastlanır. Bilimin babası kabul edilen Miletli Thales tabiat olaylarını doğaüstü nedenlere girmeksizin açıklayan ilk filozoflardandır. İşte bu erken dönem filozofları, natüralizmin temellerini atan fikir ve prensiplere katkıda bulunmuşlardır.

Natüralizm felsefe için her şeyin doğal varlıklardan, doğal nedenlerle oluştuğunu, doğaüstü varlıklara ve açıklamalara itibar edilmemesi gerektiğini savunan düşünce sistemidir. Özellikle ahlak felsefesi alanında ahlaki çıkarımların, ahlaki olmayan ifadelerden yola çıkarak yapılabileceği teorisidir. Bu anlayışa göre doğa (natura) tek gerçekliktir, ilktir (arkhe).

Natüralizme göre insanoğlu doğanın bir ürünüdür, bu nedenle insan ve doğa arasındaki uyum ve ilişkiler önemlidir.

NATÜRALİZMİN ANA SAYILTILARI 

  1. Doğanın, nesnel yasalar uyarınca işleyen bir düzeni vardır. Gözlem ve deneye dayalı bilimler, işte bu yasalar sayesinde doğa ile ilgili her alanda sağlam, kesin bilgilere ulaşabilir.
  2. Birey, içinde yetiştiği toplumsal ve doğal çevrede biçimlenir. Ekonomik ve toplumsal baskılar altında ezilen bireyler, içlerinden gelen güçlü dürtülerle hareket ederler. Alın yazılarını belirleyebilme gücünden uzak olduklarından davranışlarından da sorumlu tutulamazlar.
  3. Fiziksel dünyanın dışında bir gerçekliğin yoktur. Bu nedenle natüralizm, realizm ile benzemektedir; fakat iki akımı birbirine karıştırmamak gerekmektedir.
  4. Felsefede, bilimde ve sanatta her açıklama doğa yasalarına indirgeyerek yapılmalıdır. Örneğin toplumsal gelişmeyi doğa yasalarıyla açıklamaya çalışır, romanın ve oyunun toplumsal yapısına biyolojik etmenleri temel alır, etikte iyi kavramını haz kavramına indirger. Özetle her alanda her şeyi doğayla açıklamaya çalışır.
  5. Metafizik ontolojinin yerine bilimsel açısı benimsenmeli ve her şey doğa içinde bilimsel olarak açıklanmalıdır.

Hazırlayan: Ömer Yıldırım

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

2005'ten beri çevrim içi felsefe yapıyoruz...