Felsefe hakkında her şey…

John Harwood Hick

06.11.2019
1.791
John Harwood Hick

John Harwood Hick ya da kısaca John Hick 20 Ocak 1922 ila 9 Şubat 2012 tarihleri arasında yaşamış olan din felsefecisi ve teologdur. Felsefi teoloji alanında, özellikle teodise, eskatoloji, kristoloji konuları ile dini çoğulculuk ve din epistemolojisi alanında çalışmalar yapmıştır.

John Hick 20 Ocak 1922’de Scarborough’da (Yorkshire-İngiltere) doğdu. Manchester Üniversitesinde Hristiyan Ahlakı dersleri veren amcası Edward Hirst’in teşvikiyle genç yaşlarda din ve felsefe konularıyla ilgilenmeye başladı. Önce Hull Üniversitesinde hukuk eğitimine başladı, sonra Hristiyan bir din adamı olmak amacıyla önce Presbiteryan İngiliz Kilisesine üye oldu sonra da Edinburgh Üniversitesi Felsefe Bölümüne başladı.

Cambridge Westminister Teoloji Okulu’nda Eski Ahit, Yeni Ahit, Hristiyan Doktrini ve Kilise Tarihi dersleri alan John Hick 1953-1956 yılları arasında kilise hizmetinde çalıştı. Cornell Üniversitesi Felsefe Bölümünde ve Cambridge Üniversitesi Teoloji Fakültesinde öğretim üyeliği yaptıktan sonra 1967’de Birmingham Üniversitesi Teoloji bölümüne felsefe profesörü oldu. Çeşitli üniversitelerde dersler verdi ve 1994’te emekli oldu. 25’den fazla kitap yazdı.

John Hick, yirminci yüzyılın ikinci yarısının tartışmasız en önemli ve etkili din filozoflarından biridir. Anglo-analitik geleneğe mensup bir İngiliz filozof olan Hick, dinî epistemoloji, felsefî teoloji ve dinî çoğulculuk alanlarında çığır açan çalışmalar yapmıştır.

Genç bir hukuk öğrencisiyken güçlü bir dinî deneyim yaşayan Hick, Evanjelik Hristiyanlığı kabul etmiş ve kariyerinin yönünü teoloji ve felsefe olarak belirlemiştir. Bu deneyim sadece hayatını değiştirmekle kalmamış, aynı zamanda sonraki felsefi görüşleri için de belirleyici olmuştur.

Kariyerinin başlarında John Hick, Hristiyan inancının tasviri kanıtlara değil dinî tecrübeye dayandığını savunmuştur. Böylece o dönemde baskın olan mantıksal pozitivistlerin delilci eleştirilerine karşı Hristiyan inancını müdafaa etmiştir. Bu aşamada Hick, Tanrı’nın insanları kendi iradesini takip edebilecek erdemli yaratıklar hâline getirmek için dünyada kötülüğe ve acıya izin verdiğini savunduğu Irenaean teodisesini de geliştirmiştir.

İlgili konular

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

2005'ten beri çevrim içi felsefe yapıyoruz...