Felsefe hakkında her şey…

Rene Descartes’ın Düalizm (İkicilik) Anlayışı

13.11.2019
16.016

Fransız filozof Rene Descartes (Röne Dekart)’ın varlık anlayışı, asıl varlığın ide olduğunu savunan filozoflarla madde olduğunu savunan görüşlerin sentezi durumundadır.

Descartes’a göre birbirinden özce farklı iki töz vardır. Bunları önce yaratan ve yaratılan diye ikiye ayırır. Yaratan töz kendinden var olan, kendisinden başka hiçbir varlığa ihtiyaç duymayan Tanrı’dır. Descartes buna sonsuz töz de der. Yaratılan töz ise ruh ve maddedir. Ruh düşünen madde yer kaplayan tözdür. Madde yer kaplar ama düşünemez ruh ise düşünür ama yer kaplayamaz. Bunlara da sonlu töz adını verir. Yaratılan tözler, kendi başlarına varlığa gelemezler, varlığa gelmek için Tanrı’ya muhtaç olan varlıklardır.

Descartes’tan sonra onun düşüncelerini benimsemiş olan Spinoza (1692-1677) iki töz anlayışına karşı çıkmış, ruh ile madde arasındaki ilişki sorununu çözmeye çalışmıştır. Ona göre, tek töz vardır o da Tanrı, eş deyişle doğadır. Tek töz anlayışını benimsediği için Spinoza, monist (tekçi) olarak kabul edilmiştir.

Derleyen: Sosyolog Ömer YILDIRIM
Kaynak: Atatürk Üniversitesi Sosyoloji Bölümü 1. Sınıf “Felsefeye Giriş” ve 3. Sınıf “Çağdaş Felsefe Tarihi” Dersi Ders Notları (Ömer YILDIRIM); Açık Öğretim Felsefe Ders Kitabı

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 2 YORUM
  1. Ertuğrul dedi ki:

    teşekkür ederim felefe ödevim vardı yardımıcı oldunuz sağolun:)

  2. Serpil dedi ki:

    Çok teşekkür ederim, ödevime çok yardımcı oldu.

2005'ten beri çevrim içi felsefe yapıyoruz...