Felsefe hakkında her şey…

Tanrı’nın Varlığını Kabul Eden Görüşler

14.11.2019
11.172

Evreni yaratan ve yöneten, vahiy yoluyla insanlara buyruklar veren bir Tanrı’nın varlığına inanmaya, teizm, yani Tanrıcılık denir.

Bu bağlamda, teizm farklı inanç sistemlerinde farklı biçimlerde ortaya çıkmaktadır. Aşağıdaki bağlantılarda, teizmin etkisi ile ortaya çıkan dini inanç sistemlerini ve felsefi öğretileri bulacaksınız:

TANRI’NIN VARLIĞINI KABUL EDEN GÖRÜŞLER

MONOTEİZM

Monoteizm, yalnızca tek bir Tanrı’nın var olduğunu savunan görüştür. Monoteizm, insanın, doğada ve toplumda, ilk veya değişmez sebebi araştırmasına yol açan tarihsel şartların etkisiyle her şeye gücü yeten bir tek tanrı düşüncesine varmasıdır. Ayrıca evreni, doğayı ve toplumu yaratıp yöneten, her şeye gücü yeten tek bir tanrı bulunduğuna inanmaya ve ona tapınmaya da monoteizm adı verilmektedir.

POLİTEİZM

Politeizm, birden çok Tanrı’nın var olduğunu savunan düşünsel görüştür. Birçok Tanrı’nın varlığı düşüncesini benimseyen inanca, politeizm denilmektedir.

DEİZM

Deizm veya yaradancılık, tüm dinleri reddeden; fakat bir yaratıcı gücün var olduğunu kabul eden inanç sistemidir. Deizm, vahiy ya da bir kilise öğretisi aracılığıyla edinilmiş her türlü dinsel bilgiye karşı çıkan, buna karşılık belirli bir dinsel bilgi bütününü herkesin doğuştan taşıdığını ya da us yoluyla elde edebileceğini savunan görüştür.

PANTEİZM

Panteizm, Tanrı ile evreni bir, aynı ve özdeş kılan ve kabul eden anlayıştır. Panteizm ayrıca tüm tanrıcılık ve kamu tanrıcılık adlarıyla da bilinmektedir.

PANENTEİZM

Panenteizm, “Her şey Tanrı’dadır, Tanrı ile evren bir değildir; çünkü Tanrı, evrene aşkındır.” görüşüne sahip din felsefesi akımıdır. Bu anlayışa “Çift kutuplu Tanrı anlayışı” da denir.

BAĞLANTILAR

a) Monoteizm (tek tanrıcılık) nedir?
b) Politeizm (çok tanrıcılık) nedir?
c) Deizm (yaradancılık) nedir?
d) Panteizm (tüm tanrıcılık) nedir?
e) Panenteizm (diyalektik teizm) nedir?

Hazırlayan:
 Sosyolog Ömer YILDIRIM
Kaynak: Atatürk Üniversitesi Sosyoloji Bölümü 1. Sınıf “Felsefeye Giriş” ve 3. Sınıf “Çağdaş Felsefe Tarihi” Dersi Ders Notları (Ömer YILDIRIM); Açık Öğretim Felsefe Ders Kitabı

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

2005'ten beri çevrim içi felsefe yapıyoruz...