Felsefe hakkında her şey…

Alfred Adler Kimdir?

01.11.2019
4.251
Alfred Adler Kimdir?

Alfred Adler, 7 Şubat 1870 – 28 Mayıs 1937 yılları arasında yaşamış, bireysel psikoloji ekolünün kurucusu, Avusturyalı psikolog ve düşünürdür.

ALFRED ADLER’İN HAYATI

Alfred Adler, Avusturya Penzing’de doğmuş ve Viyana’da büyümüştür. Viyana Üniversitesi Tıp Okulunda doktorluk eğitimi almış ve 1895’te mezun olmuştur. Pratisyen hekim olarak çalıştığı ilk doktorluk yıllarından başlayarak hastayı çevresiyle ilişkileri içerisinde ele almak gerektiğini vurguladı ve bireyle ilgili sorunlara yönelik insancıl, bütünselci ve organik bir yaklaşım geliştirmiştir.

Bedensel düzensizliklerle ilişkili olarak psikoloji ile ilgilenmeye başlamıştır. 1902’de Sigmund Freud ile tanışmış, onun öğrencisi olmuş ve ikisi birlikte Adler’in başkanlığında Viyana Psikanaliz Topluluğu’nu kurmuşlardır.

Alfred Adler

Alfred Adler

Bir süre sonra Freud ile fikir ayrılıkları ortaya çıkmıştır. Adler’in Organların Yetersizliği kitabından sonra tamamen uzlaşılmaz bir hale gelmiş ve 1911’de, Adler, izleyicileriyle beraber Freud’u açıkça eleştirerek bireysel psikolojiyi geliştirmeye başlamıştır.

Hans Vaihinger’in ruhsal inşa fikirlerinden etkilenmiş ve erkek egemen toplumda doğal bir sonuç olarak “Erkeksi Başkaldırı” ile organik aşağılık ve telafi teorisini geliştirmiştir.

Adler, Freud’un teorileri ile karşı görüşe gelmiş, fikir ayrılığı 1911’deki Weimar Psikanaliz Kongresi’nde aleni olarak ortaya çıkmıştır. Adler, Freud’un inandığı seks içgüdüsünün baskınlığı ve ego dürtüsünün libidinal olup olmadığı ile çekişmiştir, Freud’un bilinç altına atma üzerine fikirlerini de eleştirmiştir.

Adler bilinç altına atma teorisinin, erkeksi başkaldırının aşırı telafisi ve aşağılık hislerinden türetilmiş sinirsel bir durum olan ego -savunma eğilimleri- konsepti ile değiştirilmesi gerektiğine inanmış, Oedipal Kompleksleri önemsiz olarak addetmiştir.

Adler Viyana Topluluğundan ayrılmış ve 1912’de Bireysel Psikoloji Topluluğu adını alan, Özgür Analitik Araştırmalar Topluluğu’nu kurmuştur.

1934’te Avusturya hükûmeti, Yahudi olduğu için Adler’in kliniklerinin çoğunu kapatmıştır. Adler 1935’te Long Island Tıp Kolejinde Profesör olarak çalışmak için Avusturya’dan ayrılmıştır. 1937’de Aberdeen’de, İskoçya’da ölmüştür.

Adler, Freud ve Jung

Adler, Freud ve Jung

ALFRED ADLER’İN ÇALIŞMALARI

Alfred Adler, 1912’de ana fikirlerini tanımladığı “Über den Nervösen Charakter” kitabını yazdı. Kişinin bilinçsiz öz ereğinin temel amaçlarının baskıladığı ayrı aşamaların aşağılık hislerini üstünlüğe (veya bilakis yeterliliğe) dönüştürdüğü ifade ederek insan kişiliğinin erek bilimsel açıklanabileceğini iddia etti.

Adler’e göre öz erek arzularına, toplumsal ve etnik gereksinimler karşı koyar, düzeltici etkenler umursanmaz ve kişi aşırı telafi ederse aşağılık kompleksi oluşabilir, kişi benmerkezci, güç düşkünü ve saldırgan veya daha kötüsü olabilirdi.

I. Dünya Savaşı ile çalışmaları durdu, bu sırada Avusturya Ordusunda doktorluk görevi yaptı. Savaş sonrası 1930’lara olan etkisi adamakıllı arttı, 1921’den itibaren bir takım çocuk rehberliği klinikleri kurdu ve Avrupa ve Amerika Birleşik Devletleri’nde sık sık okutman, 1927’de Kolombiya Üniversitesinde misafir profesör oldu.

Alfred Adler

Alfred Adler

Tedavi edici yöntemlerinde sosyal ilgiyi cesaretlendirip ve ödüllendirip fakat şımartma ve ihmalden kaçınarak sorunları çocukta önceden tutup, yetişkin ruha yoğunlaşmaktan kaçındı. Yetişkinlerde tedavi, suçlama veya üstünlük taslama tutumlarının tedavi edilen kimse tarafından dışarıda bırakılmasına dayanmaktaydı, kişisel davranışın farkına varılmasının artışı ile karşı koymanın azaldığını ve reddetmenin terse döndüğünü ifade etti.

Yaygın tedavi araçları mizah kullanımı, tarihi anları ve mantığa aykırı emirleri içermekteydi. Adler’in popüleritesi görece optivizmi ve fikirlerinin Freud ve Jung’unkilerle karşılaştırıldığında anlaşılabilir olması ile ilişkiliydi. Adler sıklıkla, Kişinin davranış şablonu analizi, toplumla ilişkili, işi ilişkili ve cinsiyeti ile ilişkilidir, savını vurgulamıştı.

İlgili konular:

Hazırlayan: Sosyolog Ömer YILDIRIM
Kaynak: Ömer YILDIRIM’ın Kişisel Ders Notları. Atatürk Üniversitesi Sosyoloji Bölümü 1. Sınıf “Felsefeye Giriş” ve 2., 3., 4. Sınıf “Felsefe Tarihi” Dersleri Ders Notları (Ömer YILDIRIM); Açık Öğretim Felsefe Ders Kitabı

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

2005'ten beri çevrim içi felsefe yapıyoruz...